Васкршња Посланица 2018 године.

Print Friendly, PDF & Email

Nicefor.Info




И кад га видјех, падох к ногама његовијем као мртав, и метну десницу своју на ме говорећи ми: не бој се, ја сам први и пошљедњи, И живи: и бијах мртав и ево сам жив ва вијек вијека, амин. И имам кључеве од пакла и од смрти.

Откривење 1:17,18

Вољени оци и браћо, децо у Господу Васкрслом:

Наш Господ започео је Његово проповедање позивом на покајање, за Његово Царство (Матеј 4:23) које долази. Било је то Царство које су Његови Свети апостоли проповедали, у складу с Његовом заповешћу и за које нас је учио да се молимо: “Нека дође Царство Твоје”.

Његово Царство је Његова Света Црква, коју је купио и искупио са својом Часном  Крвљу и посветио је Светим Духом, будући да је Он Глава Цркви. Кроз правосла-вну  цркву, Господњи пут спасења се наставља, проповеда се Божанска Истина, и верни су посвећени у борби и путу ка вечном Царству Тројединог Бога на небесима.

Ради успостављања и ширења цркве Његове, Исус Христ је учио Његове

Ученике и апостоле после Његовог васкрсења “. . и јавља им се четрдесет дана, и говори о царству Божјем. “(Дела 1: 3).

Ово је откривено силаском Духа Светог, када су Свети Апостоли били осењени силом Милости Божје са висине (Лука 24:49), и као духовне вође и достојанственици Цркве били су сведоци Васкрсења “до краја земље” (Дела 1: 8).

***

Кроз Црку је свету откривена Тајна Божја (Откривење 10:7) која је достигла свој врхунац уздизањем на Крст на Голготи, када је наш Господ, Својим људским бићем, добровољно прихаватио најстрашнију смрт, да би победио и уништио Ђавола, а нама дао живот вечни својим славним Васкрсењем.

Гнусни Ђаво је био поражен:“Христос је примио људско тело, а ипак остао Бог. Он је постао земља, а ипак је остао близак небу. Примио је оно што је видео и а опет, остао је под оним што не видимо “, како Св. Јован Златоусти потврђује.

У Цркви Својој, Господ наш Исус Христос даје изцелење и спасење кроз Свете врлине и Свете Тајне, али ђаво и његове слуге, неверници и јеретици воде безобзирни рат против Цркве и њених истинских чланова, да би спасоносни дело Цркве било нападано и приказано као узалудно. Овај рат ће се водити неуморно и заправо ће постати све снажнији. Међутим, Господ ће доћи у слави, снажан и моћан, да донесе накнаду и потпуно разјасни ову Тајну. Оно што је потпуно сигурно је да коначна победа припада Христу и онима који су са Њим. Из тог разлога, он нас обогаћује и надахњује, наглашавајући сваком од нас, “Не бој се; Ја сам први и последњи: Ја сам онај који живи и био је мртав; и ево, Жив сам у векове векова “(Откривење 1: 17-18).

Ми смо напокон, као чланови Свете Цркве Православне, у изузетно повољном положају у овом свету: “Јер је наше живљење на небесима, откуда и Спаситеља очекујемо, Господа нашег Исуса Христа “(Филипљанима 3:20). Ми, Православни Хришћани смо тајанствено повезани са Спаситељем нашим на небесима и чекамо Његов долазак као Судије и Искупитеља. Ми нисмо као неверници, који закључују, не по Истини, већ по свом земаљском мудровању; они су жалосно преварени када мисле да могу да се спасу сами, како они претпостављају, у својој  заблуди, лажи и неправедности. Ми имамо Спаситеља на небесима, као и непобедивог, свемоћног и увек спремног помоћника; нашег Свесветог верног вођу и чувара душа наших, победоносног заповедника светих небеских сила бестелесних и славног Светога наше вере! Он посредује када ми завапимо са живом вером да нас заштити Својом моћном руком у свим тешким околностима.

И када изгледа да наш Васкрсли Господ не услишава наше молитве, морамо знати да то не долази због немогућности или равнодушности, већ зато што тако мора бити. Он дозвољава да безакоње расте и да изгледа да такозвана сила Антихристова постаје снажна: “Онај који је чини неправду, нека још чини неправду; и ко је поган, нека се још погани “(Откривење 22:11), да бисмо ми, верни, могли показати стрпљење и борбу до смрти, да бисмо примили венац победе од Господа нашег Исуса Христа, који нас позива да се разапнемо са Њим да бисмо имали живот вечни у Царству Небеском.

***

Драга децо у Васкрслом Господу:

Немојмо дозволити да изгубимо срце и веру због непријатних ствари и претњи које су око нас; радије обновимо нашу веру и поверење у победу над страстима и свим нашим непријатељима, видљивим и невидљивим, уз Божју непобедиву заштиту и помоћ, да бисмо објавили свим крајевима Земље:“С нама је Бог, разумите народи и покорите се, јер је с нама Бог!“ и да бисмо певали Васкршњу песму победе:“Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима у гробовима живот дарова.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРЕСЕ!

О Васкрсу 2018. године

СВЕШТЕНИ СИНОД

Његово Блаженство

Архиепископ Атински и све Јеладе г. г. КАЛИНИК

Print Friendly, PDF & Email

Nicefor.Info