Вълнуващи думи на баба Елена от Гоце Делчев.

Print Friendly, PDF & Email

Nicefor.Info




Публикуваме топли и вълнуващи думи на баба Елена Пенкова, дарителка на парцела, върху който е построен енорийският храм „Света Троица” в с. Долно Борово край гр. Гоце Делчев. Удивително бодра духом и здрава телом за своите 92 години, след тежка фрактура тя бе прикована на легло и за пръв път не присъства на обичайната ежегодна среща на енорията с Негово Преосвещенство епископ Фотий, която се състоя на 12 ноември (30 октомври, ст. ст.) 2012 г. Баба Елена е продиктувала на една от енориашите следните редове с молба те да бъдат прочетени пред всички, участвали в срещата. Така и този път, макар да не бе сред нас, тя вля любовта си в сърцата ни. (Снимките са от посещението на епископ Фотий и о. Владимир Дончев в дома й на следващия ден.)

* * *

Преосвещенейший Владико, скъпи гости, отче Владимире и всички присъстващи!

Много съжалявам, че поради здравословни причини не съм сред вас на тази душеполезна среща. Затова се обръщам към вас писмено.

Чувствам ви всички като деца, внуци и правнуци, които обичам от цялото си сърце! Това ме накара да изразя пред вас чувствата, които ме вълнуват! Радвам се, че Владиката посещава паството ни и че се чувства добре сред нас. А и ние сме благословени да имаме такъв добър пастир. Срещите ни с него са винаги от голяма полза за духовното ни преуспяване. Можем да му бъдем благодарни и за това, че ни изпрати такъв добър свещеник – йерей Владимир. Удовлетворени сме, че имаме редовно богослужения, които са истински празник за душите ни. Свещеникът ни ревностно изпълнява задълженията си, строг е и ни съветва за наше добро. Страда, че грешим и се старае да ни настави на правия път, за да се спасим. Лично аз невинаги съм изпълнявала съветите му, за което го моля да ми прости! Умолявам и всички вас, братя и сестри, да го слушате за да живеете в мир, любов и съгласие като едно добро православно семейство, каквото е семейството на нашия отец.

Обичайте се, както Бог ни обича и прати Своя Син да страда и умре за нас грешните! Имам още една заръка към всички вас! Грижете се за храма! Не жалете време, сили и средства за поддържането и благоустрояването му. Доволна съм, че досега сте го правили и се надявам, че и занапред ще бъде така. Затова имаме примера и на отеца и на презвитерата и на всички наши братя и сестри, които участват всеодтайно в строителството, в доставката на отопление за зимата, в подготовката за храмовия празник, в почистването и украсата на храма и т. н. Вие ги знаете кои са и няма да споменавам имена.

И за да не ви отегчавам, приключвам със следните пожелания:
Бъдете всички живи и здрави и да цари мир и любов в семействата ви! Имайте в сърцата си вярата, надеждата и любовта и Бог ще бъде винаги с вас! Пожелавам на тебе, владико, да имаш все такъв остър ум, мъдрост, воля и здраве до преклонна възраст!

Обичам ви много всички и вас, владико и отче Владимире, като родна майка!
Прощавайте. Молете Бога за мен.
Ваша баба Елена.

Источник

Print Friendly, PDF & Email

Nicefor.Info