Васкршња Посланица 2014 године.

Print Friendly, PDF & Email

Nicefor.Info




ХЕЛЕНСКА РЕПУБЛИКА

   ЦРКВA ИПХ ГРЧКЕ

   СВЕШТЕНИ СИНОД

Kanningos 32 (3 етаж)

106 82 Атина

Tel. 2103828280 – Fax. 2103847385

      HELLAS – ГРЧКA

www.ecclesiagoc.gr

 

№ γ-1906

ВАСКРШЊА ПОСЛАНИЦА

2014 године

 „Данас се свака твар радује – веселимо се, јер Васкрсе Господ, победивши Пакао“!

„Ево дана којега сатвори Господ; радујмо се и веселимо се у њему“!

Љубљена наша децо у Господу,

Данашњи велики дан, дан васкрсења Господа и Спаситеља нашег Исуса Христа, блиставо испуњава радосна срца свих православних хришћана, који га непрестано са неисказаном захвалношћу славе црквеним песмама, заједно са свим Светим Анђелима на небесима и целом творевином.

Избављење од пакла и победа живота над смрћу Васкрсењем Спаситеља нашег Господа Исуса Христа, представља изабрани и свети дан; празник над празницима и Славље над Слављима – Пасха, Господња Пасха!

Али, шта је предходило овој благодати?

Њој је редходила Тајна Крста, ”Јер гле, Крстом дође радост целом свету!“

Господ наш Исус Христос је припремајући пут за наше спасење, често предсказивао Његово Божанско Страдање. Он је добровољно страдао на Крсту, испивши у послушности чашу смрти, да би кроз Његово славно Васкрсење, искупио цео род људски од греха, смрти и сатане.

Предавши дух свој на Крсту, Његово тело је кратко време лежало у гробу, док је Душа његова сишла у Пакао, и ослободила све оне који су у њему били заробљени.

Васкрсење Христово, и повратак душе у његово тело после три дана, није имало лични карактер, већ је ова благодат пренета „на цели род људски“, како каже Свети Кирило Александријски.

Зато је и радост Свете Тројице због дарованог нам спасења, такође и општа радост Христове Цркве, која се преноси и на све њене чланове.

Тако сваки онај који припада Христовој Цркви, радосно данас слави Једног благословеног свевишњег Бога отаца наших, који је усмртио смрт, победио Пакао, и даровао нам други живот – вечни живот.

Ми сада више не осаћемо порођајне муке смрти, јер нас смрт више не раставља од Христа, и не одлазимо у таму Пакла, него у светле небеске дворове, да тамо вечно станујемо испуњени сваким добром.

Међутим, треба да се запитамо, какав је наш однос према обећању наследства, вечнога живота? Да ли ми верујемо на прави Православни начин веровања, без иновација, и дали истински држимо свете Божије заповести, како би смо заслужили ове дарове Христовог Васкрсења?

Господ Бог сваког од нас бодри, као што је бодрио свог пријатеља праведног Авраама, речима: „Ја сам Бог Свемогући по мојој вољи живи и буди поштен“. А Брат Господњи свети апостол Јаков у својој посланици поручује вернима: „Побожност чиста и непорочна пред Богом и Оцем јесте ова: посећивати сироте и удовице у невољи њиховој и чувати себе неопогањена од овога света.“

Радост Васкрсења и доживљај наде у Васрксење, треба да представља јединствени садржај нашег живота, што би био и видљиви доказ нашег истински Православног живота.

Сразмерно нашем покајању, победи над страстима, очишћењу од греха, ослобођењу од окова нечастивога, достојним и сталним причешћивањем Пречистим Тајнама Христовим, ми примамо благодат и радост победе Васкрсења, са надом у живот вечни.

Из празног гроба увек извире мир, помирење, сједињење у истини и љубави, заједнички живот, који је предокус вечнога живота.

Многовољена децо у Васкрслом Господу,

Недавно нас је Господ удостојио да окусимо и плод првог васкрсења кроз дар уједињења наше Истинске Православне Цркве, наше браће која су до сада била раздвојена, која су била близу, али далеко, а за учвршћење у истини и љубави, и са надом да ће се, у ове апокалиптичне дане екуменистичка јерес и отпадници од праве вере постидети. Нека би Васкршње искуство било благословено и да Бог да да се још више шири, јер нико неби требало да буде заробљеник Пакла, окован мржњом у овом свету, који лежи у покварености, поделама, изолацијама и пропадању.

Нека би Васкршња нада обасјала нашу Цркву и водила све наше кораке тихом пристаншту освећења и спасења. У Славу Оца, Сина и Светога Духа. Амин.

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРЕСЕ!

О Васкрсу 2014. године

СВЕШТЕНИ СИНОД

Његово Блаженство

Архиепископ Атински и све Јеладе г. г. КАЛИНИК

 

Print Friendly, PDF & Email

Nicefor.Info