Саопштење o дародавца органа (2013).

Print Friendly, PDF & Email

Nicefor.Info




Протокол бр. γ -1776

Атина, 16/29.7.2013.

Саопштење

свом клиру и свем верном народу широм наше земље

Љубљена чеда Цркве у Христу,

Свештени Синод Цркве ИПХ Грчке је на заседању 7/20.6.2013, на ком је детаљно истраживао питање тзв. мождане смрти, пресађивања и аутоматске сагласности, одлучио:

  1. Појам мождане смрти је вештачки (произвољан). Мртав човек је онај код кога су дефинитивно престале кардиопулмоналне функције (=функције дисања и рада срца, прим. прев.). Онај ко је окарактерисан као „мождано мртав“ је у суштини тешко болестан. Узимање виталних органа од тешко болесног убрзава његову смрт и, са моралне тачке гледишта, сматра се као убиство.
  1. Због тога се узимање виталних органа у сврху пресађивања сматра недопустивим. Прихвата се једино вађење или пресађивање невиталних органа, чије вађење не проузрокује смрт дародавца, као што је нпр. даривање једног бубрега.
  2. Тзв. „аутоматска сагласност“ (тј. да се од самог почетка сматрају сви као дародавци органа, осим ако изјаве супротно) сматра се такође морално неприхватљивом. Стога, обзиром да је изгласан такав закон, позивају се сви верни да се изјасне као не-дародавци органа, према приложеном обрасцу, због чега се позивају епитропи (чланови парохијских одбора, прим. прев.) свештених храмова да умноже фотокопије због дељења, код стола за дељење свећа. Напомињемо да није постављен рок за давање ове изјаве.

Због обавештења пастве, Свештени Синод је још одлучио да организује два сусрета у вези овог питања у Атини, у понедељак 10/23.9.2013., и у Лариси, у уторак 18.9./1.10.2013. Тачно место одржавања ће бити објављено.

По заповести Свештеног Синода

Генерални Секретар

† Епископ Маратонски Фотије

Print Friendly, PDF & Email

Nicefor.Info