Посланица патријарха српског Павла упућена римском папи (1992)

Print Friendly, PDF & Email

Nicefor.Info







Његовој Светости папи Јовану Павлу II

Ваша Светости!

Ми смо Вам срдачно благодарни за љубазни позив да дођемо у Асизи 9. 1. 1993. године, ради тога, да би се у заједничкој молитви за мир обратили ка Господу, а као прво за мир и примирје у Босни и Херцеговини, која је натопљена сузама и крвљу, те других страдајућих региона онога што се донедавно звало „држава јужних словена”.

Ви сте нам саопштили да ће на тој молитви учествовати епископи и други истакнути представници римокатоличке Цркве све Европе, представници других хришћанских Цркава и конфесија, а такође и представници ислама, те других великих религија.

Ми смо искрено радосни томе што ће се та заједничка молитва одржати у Асизију, у постојбини праведеника и истинитог слуге Божијег. Његово духовно наслеђе и учење чине га апостолом смирења, покајања, мира и љубави. Он је саградио истински мост између хришћана Запада и Истока.

Ви можете бити уверени, Ваша Светости, да се у тај дан као и уопште у сваки дан који нам је Бог даровао ми налазимо, а и налазићемо се у општењу са Вама у молитви за мир и спасење свих. То је управо тако, мада онај који Вам смирено пише ове редове, на жалост нема могућност да и лично и физички присуствује на молитви у Асизију.

Међутим, тај факт што постоје такве околности које нам овог часа и у овом контексту не дозвољавају да дођемо и да непосредно учествујемо у молитви за мир 9. и 10. јануара 1993. год, уопште не значе да се ми гнушамо од братски пружене нам руке и да не улажемо велики напор, колико је то могуће, ради тога да би се одржао сусрет са Вашом Светошћу.

Напротив, ми Вам се обраћамо са молбом да примите нашу делегацију, што пре је могуће, не обазирући се на Вашу огромну заузетост и на наше велике тешкоће.Та делегација биће опуномоћена да сарађује са оним Вашим установама на које их Ви упутите, како би припремили нас сусрет са Вашом Светошћу.

Ако би нам Господ указао ту милост, те се тај план оствари у скорој будућности, то ће бити први сусрет између Римског папе и Српског патријарха.

Још једном Вам благодаримо, Ваша Светости, за позив, за пажњу и љубав коју сте нам Ви показали. Ми Вас уверавамо да ћемо 9. и 10. јануара, у време молитве у Асизију „једним устима и једним срцем” узнети ка престолу нашег Господа и Спаситеља заједно са Вашом Светошћу, са свим епископима и верујућима Ваше Свете Цркве, пламену молитву за мир у целом свету, а пре свега за мир и примирје у Босни и Херцеговини.

+Патријарх српски Павле

29. 12. 1992

Print Friendly, PDF & Email

Nicefor.Info